Dagsprogram Tour de France 2018

Nå er det ikke lenge til at vi reiser ned til Frankrike for å oppleve verdens største sykkelritt. Og med bl. a Chris Froom frikjent fra dopinganklagelser blir dette en spennende uke med alle de største på startstreken.

Programmet har gjennomgått noen forandringer. Bl.a. bytter vi hotell etter 4 netter i Lourdes og reiser ut til Biarritz – strand- og surfeparadiset i Baskerland, ved Atlanterhavskysten – de 2 siste nettene. Fra onsdagen integrerer vi også deltakere fra en annen norsk turoperatør, Maxpulse, slik at vi fra dag 3 til 6 er totalt ca. 30 syklister. Dette gjør det lettere å dele opp i grupper etter ork og ferdighet, som igjen vil gi alle flotte opplevelser.

Transferen fra Toulouse flyplass går tidligere på dagen ettersom alle er ankommet før kl. 12:00, dette gir oss god tid til å få en liten tur allerede første dagen – for å bli kjent med syklene.
Det blir altså 5 dager ( + ankomstdagen) med sykling fordelt på 2 ulike overnattingsteder.

Returtransfer blir satt opp til flyplassen i Bordeaux.

NB! Vårt dagsprogram er preliminært, endringer kan fortsatt forekomme. På et så stort arrangement som Tour de France er det mange faktorer som gjør at tidskjemaer og ruter må endres på grunn av trafikksituasjoner etc.

Program Tour de France

Mandag 23. juli 2018
Dag 1- BONJOUR! – Ankomstdag

Transfer fra Toulouse flyplass til vårt hotell Alba 4**** i Lourdes, startby på den 19. etappen. Transferbussen går ca. kl.12 – viktig at dere er  på Toulouse flyplass i god tid! De fleste ankommer Toulouse i 11-tiden, så vi anpasser bussavgangen deretter. Vi venter selvfølgelig på alle!

Vi ankommer da hotellet tidlig ettermiddag. Her gjør vi klart sykler og utstyr. Hvis tiden rekker til tar vi en kort testtur i området.

Kl. 19:30 – felles middag.

Tirsdag 24. juli 2018
Dag 2 – Port de Bales, Col du Portillon, Superbagnères

Dagens TdF: 16. etappe. Carcassonne – Bagnères-de-Luchon, 218 km

I dag er målet å komme oss inn på de siste delene av den 16. etappen, som startet i Carcassonne, men vi rekker en flott tur før det.

Transport fra hotellet i Lourdes til den lille landsbyen Valcabrère, hvor vi starter dagen med Port de Bales fra nord.
Første 10 km går i slak stigning oppover til Mauléon Barousse hvor klatringen til Port de Bales offisielt starter. 19 km med 6.3 % tar oss til toppen på 1755 moh.

En snill nedkjøring med lite trafikk tar oss, etter ca. 50 km, til Bagnères-De-Luchon som er målbyen på dagens 218 km lange Tour de France, etappe 16. De som ønsker det kan bli her til målgang.

Alternativet er å fortsette opp Col du Portillion så langt vi rekker før veien stenges, her kan vi se rytterne passere før retur ned til Bagnères-De-Luchon.
Col du Portillion er ca. 10 km med 6.5 %.

Hvis vi rekker det før sola går ned kan de som ønsker en bonus prøve seg opp Superbagnères. Dette skistedet som har samme vei opp som ned finner man sørover på D125. Denne siste knekken gir oss 18.5 km med 6.3 % før vi ruller samme vei ned til Bagnères-De-Luchon og felles transport tilbake til hotellet i Lourdes.

Ca. tidspunkter
Kl. 06:30 – 08:00 Buffetfrokost på hotellet.
Kl. 08:00 Avreise med minibuss til Valcabrère.
Ca kl. 20:00  Middag på hotellet.

 

Dagens turer:

Detaljer kort etappe: 50 km og ca 1700 høydemeter

Detaljer middels etappe: 70 km og ca 2150 høydemeter

Detaljer lang etappe: 105 km og ca 3200 høydemeter

Tour de France etappe 16:
http://www.letour.fr/en/stage-16

Målgang:
Bagnères-De-Luchon

Onsdag 25. juli 2018
Dag 3 – Col de Portet

Dagens TdF: 17. etappe.  Bagnères-de-Luchon – Saint-Lary-Soulon 65 km

I dag starter vi tidlig og vi har som mål å erobre Col de Portet (16 km med 8,7 % bratt stigning) som er rittets siste stigning i dagens historisk korte etappe, på kun 65 kilometer. Det blir nok en superspennende sprint, og vi må være ute i god tid for å rekke frem før veiene stenges! Vi legger opp til flere alternative ruter, og de som ønsker flere utfordringer kan også ta med seg La Hourquette d’Ancizan og Col d’Aspin som ligger i umiddelbar nærhet.

Vi får anledning til å ta en dusj og spise en hyggelig middag i Saint Lary Soulan før vi reiser tilbake til hotellet. Da slipper vi også trafikkaoset og de lange køene ut av dalen.

To alternativ for dagen.
For de som ønsker å sykle den korte varianten, setter vi kursen sørover på D19 mot Saint-Lary-Soulan. Etter 10 km tar man fatt på klatringen opp Col du Portet og finner et egnet sted for å se rytterne passere eller komme i mål.
Col du Portet er på ca. 18 km til 2215 moh med tøffe 7,9% i snitt.

For de som ønsker å prøve seg på en litt lenger variant setter vi kursen sør-øst på D618 hvor man etter ca 10 km tar av mot Col d’Azet. Dette er bakkene rytterne skal over før Col du Portet. Vi kjører samme vei opp 7,4 km med 8,3 % i snitt før nedkjøringen mot Saint-Lary-Soulan og Col du Portet. Som eventuelle bonusturer finnes også La Hourquette d’Ancizan og Col d’Aspin i umiddelbar nærhet av Arreau.

Ca. tidspunkter
Kl. 06:30 – 08:00 Buffetfrokost på hotellet.
Kl. 08:00 Bussavgang fra hotellet (ca 1 times tur)
Kl. 17:18 Antatt ankomst for rytterne Col du Portet
Kl. 18:30 Felles aperitiff & middag på «Restaurant L`Authentique»i utkant av Saint Lary Soulan
Kl. 21:00 Retur med buss til hotellet i Lourdes med ankomst ca. kl 22:30.

 

Dagens turer:

Detaljer kort etappe: Ca. 54 km / 1.600 m stigning.

Detaljer lang etappe: Ca. 76 km/ 2.400 m stigning

Tour de France etappe 17:
http://www.letour.fr/en/stage-17

Målgang:
Col du Portet

Tour de France 2018

Torsdag 26. juli 2018
Dag 4 – Col du Soulor og Col d’Aubisque

Dagens TdF: 18. etappe  Trie-sur-Baïse – Pau, 172 km

I dag starter vi turen på sykkelsetet fra hotellet i Lourdes. Målet for dagen er byen Pau hvor rytterne kjemper om seier på den flate sprintetappen 18. Kanskje blir det Edvald eller Aleksander som er raskest i dag?

Vi ser for oss to muligheter for å komme til Pau, en mer flat og en bratt tur. Den flate varianten sykles vestover gjennom søvnige landsbyer i foten av Pyreneene etterfulgt av en lett nedkjøring mot Pau. Turen på ca 70 km består av 5 små bakker med maks høyde på 800 moh.

Alternativ 2 er over en av Pyreneenes største klassikere, nemlig Col d’Aubisque. For å komme dit må vi først over Col du Soulor, hvor vi så fortsetter over Col d’Aubisque fra østsiden og videre ned i lett terreng til Pau

Buss tar oss hjem fra Pau til Lourdes.

Ca. tidspunkter
Kl. 07:30 – 09:00 Buffetfrokost på hotellet.
Kl. 09:00 Vi sykler ut fra hotellet. For de som sykler den kortere ruta blir det felles lunsj i gamlebyen i Pau på «Café de Passage». For de som sykler den lenger ruta blir det felles lunsj på toppen av Col d’Aubisque.
Kl. 17:30  Antatt ankomst for TdF rytterne i Pau.
 Kl. 18:45 Etter premieutdelingen blir det retur til hotellet i Lourdes (ca. 1 time)
Kl. 20:30 Felles middag på hotellet

 

Dagens turer:

Detaljer kort etappe: ca 70 km / 800 m stigning.

Detaljer lang etappe: ca. 90 km/ 2.000 m stigning

Tour de France etappe 18:
http://www.letour.fr/en/stage-18

Målgang:
Pau

Fredag 27. juli 2018
Dag 5 – Col du Tourmalet og Luz-Ardiden

Dagens TdF: 19. etappe.  Lourdes – Laruns 200 km

Kan dette være dagen vi har ventet mest på? Mektige Col du Tourmalet står på agendaen, som en av de aller største i sykkelhistorien. Med sine 2115 moh er Col du Tourmalet den høyeste asfalterte fjellovergangen i de Franske Pyrénéer.

Dagens startby for den 19. etappen er Lourdes hvor vi bor. Vi starter turen fra hotellet, via en sykkelsti de første 20 km, og kjører rytterne i møte opp Col du Tourmalet fra vestsiden hvor vi ser de passere.

De som er klare for mer denne dagen kan få med seg enten Luz-Ardiden el Hautacam.

I kveld forflytter vi oss med buss ut til kysten og det vakre feriestedet Biarritz, ved Atlanterhavet. Vi bor 2 netter på Hotel Best Western Kemaris.

Ca. tidspunkter
Kl. 07:00 – 08:00 Buffetfrokost og utsjekking fra hotellet. Benytt hotellets bagasjerom for oppbevaring av bagasjen.
Kl. 08:00 Vi starter turen fra hotellet, via en sykkelsti de første 20 km, og sykler TdF-rytterne i møte opp Col du Tourmalet fra vestsiden hvor vi ser de passere.
Stigningen er på 19 km med 7.4 % i snitt. Når sirkuset har passert tar vi samme vei tilbake til hotellet.
Kl. 15:06   Antatt passering for rytterne Col du Tourmalet.
De som ønsker seg en bonustur på vei hjem kan ta enten Luz-Ardiden eller Hautacam. Av disse to er Luz-Ardiden den flotteste med magisk utsikt og utfordrende hårnålsvinger. Det mest kjente øyeblikket herfra for oss nordmenn er
Dag Otto Lauritzen sin legendariske etappeseier i 1987. Etter at vi kommer ned igjen fra Col du Tourmalet tar vi av mot Luz-Ardiden på 1720 moh som gir oss 14.7 km klatring med 6.9 % i snitt.
Vel oppe tar vi samme vei ned og fortsetter tilbake til hotellet i Lourdes.Dusj til disposisjon på hotellet før middag.
Ca:kl. 19:00 Felles middag på hotellet i Lourdes.
Kl. 20:30 Bussavgang fra hotellet til Biarritz (159 km)
Kl. 22:00 Innsjekking på Best Western Kemaris

 

Dagens turer:

Detaljer kort etappe: ca 98 km / 2.000 m stigning.

Detaljer lang etappe: ca.125 km / 3.000 m stigning

Tour de France etappe 19:
http://www.letour.fr/en/stage-19

Målgang:
Laruns

Opplev TdF-sirkuset på nært hold

Lørdag 28. juli 2018
Dag 6 – Baskerland, Espelette og Atlanterhavskysten

Dagens TdF: 20. etappe. Saint-Pée-sur-Nivelle – Espelette, Tempoetappe 31 km

Vi sykler sørover fra vårt hotell i Biarritz med mål om å komme til området hvor den avgjørende 31 km lange tempoettappen foregår. Det er ca 17 km sykling ned til byen Saint-Pée-sur-Nivelle hvor starten går. Herfra er det bare 10 km til målbyen og chilipepperens hjemby Espelette. I området rundt Espelette er det mulig å se rytterne passere både en og to ganger, samt få med seg målgang. De som ønsker det kan sykle en ekstra runde med litt flere høydemeter og/eller tilbake til hotellet.

Ca. tidspunkter
Kl. 07:30 – 10:00 Buffetfrokost.
Kl. 10:00 Vi sykler fra hotellet.
Kl. 12:44 Første rytter er forventet i mål.
Kl. 14:00 Felles lunsj i Espelette.
Kl. 17:13 Siste rytter i TdF antas passerer målstreken.
Kl. 17:00 Bussavgang fra Espelette til Biarritz for de som ikke sykler tilbake for egen maskin.

 

Dagens turer:

Detaljer kort etappe: ca.30 km / 435 m stigning.

Detaljer lang etappe: ca.73 km / 965 m stigning.

Tour de France etappe 20:
http://www.letour.fr/en/stage-20

Målgang:
Espelette

Dag 7- AU REVOIR! –  Hjemreisedag

Vi har har en avslappet morgen før vi sjekker ut fra hotellet.

Etter lunsj kjører vi dere opp til Bordeaux og Mérignac lufthavn. Halvparten av gruppen har flyavgang kl. 17:00, den andre halvparten reiser med Norwegian kl. 20:50.

Expa AS tar forbehold ved skrivefeil og valuta-/prisendringer. Programmet er preliminært, endringer kan forekomme. 

Reiseledere/sykkelguider

Anna-Lena Strømberg Lemahieu (Expa)
Mobil: +47 930 04 412

 Jens Peter Elton Gransæther (Expa)
Mobil: +47 926 01 030

Hotell

23.-27. Juli

Hôtel Alba,  27 Avenue du Paradis, 65100 Lourdes
Tlf:  +33 5 62 42 70 70
http://www.hotelalba.fr/ 

27.-29. Juli
Best Western Kemaris, 
34-35 Avenue Maréchal Joffre, 64200 Biarritz
Tlf: +33 5 59 23 19 19
https://www.kemaris.fr

Huskeliste

  • Gyldig pass og husk reiseforsikring!
  • Dine egne pedalertil leiesykkelen, dersom ikke annet er avtalt
  • Sykkelbukse, sykkeltrøye, sykkelhjelm, sykkel sko, solbriller, ’Camel-bak’/dagstursekk.
  • Evt. egne energibarer, gelèr og sportsdrikk.
  • Når vi stopper har du selv ansvaret for sykkelen din (vi prøver å organisere en vakttjeneste).
  • Litt toalettpapir kan være lurt å pakke i sekken. Evt. våtservietter.
  • Alle hotellene har gratis WiFi. Husk lader!
  • Solkrem, kamera og norsk flagg!

Expa AS tar forbehold ved skrivefeil og valuta-/prisendringer. Programmet er preliminært, endringer kan forekomme. 

www.pdf24.org    Send artikkel som PDF