Program Sykkeltur i Albania

Dag 1: Ankomst i Tirana

Etter at vi har landet og ankommet Albanias største by, Tirana, tar vi en tur ut for å utforske denne myteomspunnede byen.

Sykkeltur i Albania

Dag 2: Qafe Thane – Pogradec (ca 40 km)

Vi kjører buss til grensen mellom Albania og Makedonia der denne turen starter for alvor. Her setter vi oss på syklene med retning mot nabolandet Macedonia, hvor vi inntar lunsj i byen Orhid. Byen står på UNESCO’s verdensarvliste. Innsjøen Orhid har fjell på alle kanter – vakkert! Deretter forsetter vi langs kysten til Tushemisht, den andre grenseovergangen mellom Albania og Kroatia.

Dag 3: Pogradec – Korçë (ca 51 km)

Dagen begynner med en stigning ut av dalen hvor innsjøen Orhid ligger, vi skal opp til platået på oversiden av sjøen. Her kan vi se utover sjøen og begge nabolandene Macedonia og Kroatia. Dette høye platået ligger omkranset av høye fjell og er et vakkert skue. Etter å ha revet oss løs fra den storslagne utsikten fortsetter ferden gjennom et lappeteppe av åkre og landsbruksområder. Veiene er nesten uten trafikk. Her er vi virkelig på landsbygda. Etter en slik dag på sykkelen passer det fint med en tur på det travle markedet i Korçë på ettermiddagen.

På to hjul i Albania

Dag 4: Korçë – Sotire (ca 72 km)

Vi begynner dagens etappe med å forlate landbruksplatået der Korçë ligger, og sykler langs de flotte fjellene som danner grensen mot Makedonia / Hellas. Landskapet her består for det meste av golde stein- og klippeformasjoner, med innslag av ville blomster langs veiene.

Foran oss har vi nå flerfoldige topper og daler underveis på vår klatring inn mot hjertet av Grammoz-fjellene. Vi fortsetter over Barmash-passet (1159 moh) og frem til den lille byen Sotire, idyllisk plassert i Gjirokastër-dalen. Lunsjen spiser vi i Erseka, ca 45 km fra Korçë.

Dag 5: Sotire – Benje (Permet) (ca 52 km)

Vi klatrer ut fra Sotire-dalen og opp til et gresskledd platå omkranset av høye og ville fjelltopper. Vel oppe på platået, ved utspringet til elven Vjosa, begynner en spektakulær nedkjøring i et juv mot Leskovik. Herifra går ferden nedover, mens vi følger fjellsiden høyt over elven Benje. Etter lunsj tar vi en kort tur til de deilige, varme kildene ved enden av Langarica-kløften for et bad.

Opplev Albania på sykkel

Dag 6: Benje – Girokastër / Gjirokastra (ca 72 km)

I dag fortsetter vi langs dalen mot Kelcyra – de haitannlignende fjellene som vokter inngangen til neste kløft. Vi sykler i mellom disse til der de ulike delene av elven Drinos løper sammen. Vi er nå inne i ennå en kløft. Denne åpner seg ut mot en vid og stor slette med byen Gjirokastra høyt oppe til høyre. Gjirokastra kalles «byen med de 1000 trappetrinn». Et besøk oppe i borgen på toppen av byen er et ‘must’.

Dag 7: Gjirokastër / Gjirokastra – Sarande (via Butrint), (ca 70 km)

Sarande ligger ved kysten av det Ioniske hav, klemt mellom de høye fjellene og havet. En kjempekoselig ferieby med en herlig atmosfære. Rett i nærheten finner vi de eldgamle restene av Butrint. Butrint er en av Albanias viktigste arkeologiske utgravningssteder med røtter tilbake til Det gamle Hellas og Romerriket, og står også på UNESCO`s verdensarvliste.

Albania - Middelhavets perle

Dag 8: Saranda – Himara / Himarë (ca 53 km)

Dagens tur er en berg-og-dal-bane av en sykkeltur. Vi starter mens sola brenner bort nattens tåke, og klatrer ut fra Saranda og opp til et steinplatå på oversiden av byen. Deretter bærer det over bakketopper, inn i små viker og bukter og rundt nes, hele tiden mens vi har den utrolige utsikten til fjellene på høyre side og havet til venstre. Mot slutten triller vi nedover til den lange stranden og bukta der Himarë ligger. Spektakulært!

Dag 9; Himara / Himarë – Vlore (ca 65 km)

Dagens rute er like spektakulær som den er utfordrende. Vi sykler opp til Llogara-passet, 1000 høydemeter over det krystallblå havet. Her oppe kommer vi til en nasjonalpark der en blant annet finner sort furu, den eurasiske oteren og kongeørn. Parken er utrolig vakker og er en oase med vernet skog. Etter lunsj sykler vi mer eller mindre nedover hele veien til sluttdestinasjonen vår Vlore / Vlorë. Dette er en krevende dag på sykkelen, men kanskje turens høydepunkt – og definitivt en dag du kommer til å huske i lang tid fremover.

Dag 10: Avreise

Farvel for denne gang, og avreise til Tirana og flyplassen.

Herlige strender med krystallklart vann

Expa Travel tar forbehold ved skrivefeil og valuta-/prisendringer. Programmet er preliminært, endringer kan forekomme. 

   Send artikkel som PDF